Psychodynamische therapie

Individuele therapie

Tijdens individuele therapie worden jouw gevoelens en gedachten als het ware in beweging gezet. Ik kan jou op verschillende manieren helpen om je onderbewustzijn naar boven te halen. Welke techniek gebruikt wordt, verschilt per persoon.

Een aantal van de technieken die ik gebruik:

  • Innerlijk kind therapie
  • Regressie therapie
  • Voice dialoque/ delenwerk
  • NLP
  • EMDR
  • Rouwverwerking

Relatie therapie

In relatie therapie richten we ons op het verbeteren van de relatie, conflicten op te lossen, vertrouwen te herstellen, intimiteit te vergroten en verschillende problemen aan te pakken die kunnen leiden tot relatieproblemen.


Ik gebruik verschillende therapeutische technieken om inzicht te geven in het verkennen van onderliggende problemen, patronen van gedrag en communicatie te identificeren en aanleren van nieuwe vaardigheden.  


Het doel van relatietherapie is om elkaar te begrijpen, op welke manier je beter met elkaar kunt communiceren en om de relatie sterker te maken.

Brainspotting

Brainspotting is een therapeutische techniek ontwikkeld door psycholoog David Grand in 2003. Het is een vorm van somatische psychotherapie die zich richt op het herkennen en loslaten van trauma en andere emotionele blokkades door gebruik te maken van het natuurlijke vermogen van de hersenen om zichzelf te helen.


De techniek omvat het identificeren van een specifieke "brainspot" in jouw gezichtsveld die overeenkomt met de bron van emotionele pijn of trauma. Dit wordt bereikt door oogposities te gebruiken om het gebied van de hersenen te lokaliseren en te activeren dat geassocieerd is met het onopgeloste probleem.


Zodra de brainspot is geïdentificeerd, werkt ik met je om de emoties en herinneringen die verband houden met het probleem te verwerken.

Familie-opstellingen

Familie opstelling is een methode binnen het systemisch werk om snel inzicht te krijgen in de diepere oorzaken van een vraagstuk.

Systemisch werk gaat ervan uit dat we allemaal deel uitmaken van groepen en dat we binnen die groepen én binnen onszelf gedreven worden door onbewuste patronen en dynamieken. Dit kan familie zijn, maar ook een klas, een sportclub, een streek, een land, de samenleving.


Met een opstelling wordt een ruimtelijk en visueel beeld van een systeem weergegeven. Dat gaat zeker niet alleen over personen in het systeem. Het gaat vooral over de manier waarop onze families met de geschiedenis omgegaan zijn en hoe ze pijnlijke situaties overleefd hebben. Die manier van overleven van onze (voor)ouders is vaak de bron van patronen. En patronen worden vaak (onbewust) doorgegeven.


In de familie opstelling onderzoek je persoonlijke vragen en patronen binnen een systeem. Door oordeelloos te observeren en te exploreren, worden dynamieken zichtbaar en wordt er ruimte gecreëerd voor een nieuwe beweging of verandering.

Lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op het gebruik van het lichaam en lichamelijke gewaarwordingen om emotionele en psychologische problemen aan te pakken. Deze therapie richt zich op het begrijpen van de relatie tussen het lichaam en de geest en hoe de spanningen en emoties die zich in het lichaam manifesteren kunnen bijdragen aan psychologische problemen.


Lichaamsgerichte therapie kan verschillende vormen aannemen, waaronder massage, ademhalingsoefeningen, meditatie en lichaamsbeweging.

Deze vorm van therapie kan nuttig zijn bij de behandeling van angststoornissen, depressie, trauma, chronische pijn en andere psychologische aandoeningen.